– Den beste skoledagen

Tilbakemeldingene på sykkeldagen til Markaskolen er at realfag og annet pensum er artigere på hjul.

Sist oppdatert 4. november 2015 kl 07.00
Mestring og opplevelser går hånd i hånd med pensum på sykkeldagene til Markaskolen. Der er det rekruttert mange stisyklister bare siden tilbudet ble lansert i fjor. Foto: Dag Steinsvik
Mestring og opplevelser går hånd i hånd med pensum på sykkeldagene til Markaskolen. Der er det rekruttert mange stisyklister bare siden tilbudet ble lansert i fjor. Foto: Dag Steinsvik

MARKASKOLEN

  • Etablert 2010, base i Sørkedalen

  • Uteskoledag med realfag og friluftsliv på pensum

  • Basert på Kunnskapsløftet, tilpasset 5.-7.klasse

  • En del av Utdanningsetaten i Oslo

  • Gratis tilbud til alle Osloskolene

  • Sykkeltilbud siden høsten 2014 med 40 sykler donert av Sykkelprosjektet i Oslo

  • Gir alle elevene en godt vedlikeholdt sykkel som passer, med fungerende gir og skivebremser og demping

Markaskolen er Oslos svar på skjæringspunktet mellom realfag og friluftsliv, der lek og mestring gir svar på pensum. Her handler det om fart og distanse og avstand, om planter og dyr, om å tenne eget bål og koke vann til varm saft, og om Allemannsretten og trafikkregler.

– Ungene digger sykkeldagen. Her får de en skikkelig sykkel med gir og bremser, de får sykle en fin tur i skogen på stier og de kommer slitne og fornøyde tilbake, sier Johan Mosvold Larsen i Markaskolen.

I fjor fikk Markaskolen, som har base i Sørkedalen i Oslo, et klassesett med sykler fra Sykkelprosjektet i Oslo. Da ble det enda mer fres over uteskolen.

Les også: Jeg har aldri møtt en sur stisyklist 

God stemning
– Her har vi rekruttert mange terrengsyklister, forteller Mosvold Larsen, som legger opp sykkelturen slik at den gir mestring og utfordringer til alle uansett nivå.

Noen har syklet mye, og noen kan faktisk ikke sykle når de kommer. Noen er i kjempeform og andre har litt å gå på. Men Markaskolen har en løsning på det meste. De legger av sted i følge, men lar ungene sykle i sitt eget tempo.

Saken fortsetter under

Markaskolen jente - Foto Dag Steinsvik 1400x924
Det er lykke i bare å kunne suse av gårde i skogen. Foto: Dag Steinsvik

Det er lykke i bare å kunne suse av gårde i skogen. Foto: Dag Steinsvik

Ved hvert veiskille og stikryss venter de på hverandre, men de som kommer først trenger ikke stå stille av den grunn. Markaskolen har lagt opp små sløyfer med ekstrastier i kryssene, slik at de som kommer først kan få sykle mens de venter på resten. Samtidig slipper de som kommer bak å føle at de andre må vente på dem, sier Mosvold Larsen. Men det er selvsagt lov å bare ta seg en pust og en slurk vann også.

– Det hender ofte av vi bare står der og prater også, og da er det gjerne slik at man snakker om andre ting enn ellers. Det er god stemning, slik det ofte blir når man er på tur, sier Mosvold Larsen.

Knekker koder
Poenget med sykkeldagen er at alle skal ha det fint, også de som eventuelt ikke kan sykle. Men det er mye en kan oppnå i løpet av en liten dag i skogen.

– Det er flere som har lært å sykle her, sier Mosvold Larsen, og forklarer at de selvsagt ikke kastes ut på de skumleste stiene med det samme.

I forkant høstsesongen kom Sykkelprosjektet nemlig innom med en egen skillspark, som Markaskolen har satt opp ved fotballbanen til Sørkedalen IF. Parken er en skikkelig sykkel-lekegrind med en rekke klassiske parkelementer: Det er blant annet doseringer, humpeløype, vippeplanker og pyramider. Den hentes igjen av Sykkelprosjektet den 11. november, og tiden vil vise om Markaskolen får parken tilbake neste år, men Mosvold Larsen håper det.

Når Markaskolen får besøk av barn som ikke kan sykle ennå, får de være nede ved skolen i Sørkedalen og øve seg i skillsparken hele dagen.

– Plutselig har de knekt koden. En elev fortalte meg at han ikke fikk sykkel hjemme fordi han ikke kunne sykle. Men uten sykkel er det ikke lett å lære å sykle heller, sier Larsen, og legger til at alle elevene på Markaskolens sykkeldag starter og avslutter dagen i skillsparken.

Saken fortsetter under

Markaskolen dosering - Foto Dag Steinsvik 1400x924
Parken til Markaskolen er proppfull av doseringer og andre elementer. Foto: Dag Steinsvik

Parken til Markaskolen er proppfull av doseringer og andre elementer. Foto: Dag Steinsvik

Se mer parkkjøring: Tivoli Trysil 

Magiske øyeblikk
Med parken får lærerne sjansen til å se hvor landet ligger før turen, de får finjustert syklene, og ungene får varmet opp litt. Når de kommer tilbake og kjører løypa igjen etter endt skogstur, takler de aller fleste hele løypa langt bedre.

– Vi ser jo at de våger mer, at de har mer kontroll, og at de er blitt mye tryggere på sykkelen på bare en liten dag, sier Larsen.

For ham er slike øyeblikk magiske.

– Ungene elsker sykkeldagen, og jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Det er så moro å se hvor stolte de er over det de har fått til i løpet av dagen, at de har syklet 15km. Jeg tror det er veldig bra det vi gjør, men jeg er nok inhabil, sier han. 

Anders Bjørnsen - Johan Mosvold Larsen - Dag Steinsvik 1400x924
Anders Bjørnsen (til venstre) og daglig leder på Markaskolen Johan Mosvold Larsen gleder seg til hver eneste arbeidsdag i felten. Foto: Dag Steinsvik

Anders Bjørnsen (til venstre) og daglig leder på Markaskolen Johan Mosvold Larsen gleder seg til hver eneste arbeidsdag i felten. Foto: Dag Steinsvik

Publisert 4. november 2015 kl 07.00
Sist oppdatert 4. november 2015 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen