Burley solgt etter pengetrøbbel

Etter tre år med store økonomiske problemer, ble sykkel- og tilhengerprodusenten Burley denne høsten solgt til en lokal investor. Nå outsources tilhengerproduksjonen, mens syklene kuttes ut.

Sist oppdatert 30. desember 2006 kl 23.46
Fortsetter: Burley D'Lite produseres fortsatt, men av andre hender enn Burleys egne folk.
Fortsetter: Burley D'Lite produseres fortsatt, men av andre hender enn Burleys egne folk.

Siden Syklistenes Landsforening begynte å ta inn Burley til Norge for rundt 15 år siden, har det amerikanske merket hatt rollen som ledende på high-end sykkeltilhengere i det norske markedet. Burley i Eugene, Oregon er kjent for å bygge de letteste tilhengerne på markedet, og storselgeren D'Lite har hatt et solid grep om sykkelentusiastene med små barn.

Burley ble i 28 år drevet som et kooperativ, der de ansatte selv eide selskapet, alle hadde samme lønn, delte likt av overskuddet og alle avgjørelser måtte ha kvalifisert flertall på allmøtet. Gjennom hele 90-tallet gikk butikken strykende, og Burley ble stjerneeksempelet på et vellykket alternativ til big business-prinsippene i resten av bransjen.

De ansatte hadde full kontroll, men ikke alle på gølvet hadde like stor kompetanse da viktige strategiske avgjørelser skulle stemmes over. Burley vokste raskt, men de ble tungrodde og lite effektive i forretningsspillet.

Ansatte måtte betale firmaets gjeld

En annen side av kooperativdriften hos Burley var at de ansatte selv måtte dekke inn eventuelle underskudd - i et felles spleiselag der hver enkelt måtte bruke egne sparepenger. Etter at de første røde tallene dukket opp i regnskapene for 2002, valgte flere å si opp jobbene sine. Året etter førte nye underskudd til at enda flere takket for seg. De siste par åra led Burley av stor gjennomtrekk, nyansatte som nektet å gå inn som eiere i kooperativet, og manglende evne til å betale regningene.

Sommeren 2006 la de ned kooperasjonen, og endret form til aksjeselskap eid av de ansatte - etter tre år med stygge tap. Burley noterte et underskudd på 9,4 millioner norske kroner i 2005, og lå an til det samme i 2006. Da selskapet ble solgt i september, hadde de nærmere 4000 tilhengere i bestilling, men kunne ikke levere fordi underleverandørene krevde kontant betaling.

Staben halvert over natta

Den nye eieren, Michael Coughlin (52), tjente sin første formue på produksjon av strekkode-scannere og driver nå som investor og forretningsutvikler. Samme dag som overtakelsen ble kjent på et allmøte, fikk alle de 104 Burley-ansatte avskjed med øyeblikkelig virkning. 65 av dem fikk beskjed om å begynne på nytt påfølgende mandag, 16 av disse kun i midlertidige stillinger.

Alle som drev produksjon av sykkelrammer og regntøy må finne seg noe annet å gjøre, siden Coughlin avgjorde at Burley heretter kun skal produsere tilhengere. Produksjonen av sykkelrammer opphørte bare to timer etter allmøtet, og sjokkerte arbeidere måtte ifølge rapportene ta halvferdige rammer ut av stativene sine. Alle bestilte ordrer ble kansellert samme dag.

All produksjon og søm på tilhengerne skal nå outsources til underleverandører i USA, og kun sluttmontering, kvalitetskontroll, salg, markedsføring og admininstrasjon skal foregå i Burleys eget hovedkvarter.

Var størst på liggesykler

Burley var i 2006 blant USAs største produsenter av liggesykler, og hadde også en stor omsetning av tandemsykler, racere og tursykler. Fabrikken selger omkring 27.000 tilhengere i året, og det er her den største fortjenesten ligger ifølge den nye eieren. Vi følger spent med på utviklingen videre.

Publisert 30. desember 2006 kl 00.00
Sist oppdatert 30. desember 2006 kl 23.46
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen