Begynte sykkelkarrieren som sjåfør

Lars Erik Johannessen ville sykle selv, i stedet for å være sjåfør for kompisene. Møt en ny deltaker i Team Terrengsykkel.

Sist oppdatert 29. april 2016 kl 12.00

TEAM TERRENGSYKKEL

Team Terrengsykkel er treningspanelet i bladet Terrengsykkel. Hvert år plukker vi ut fire deltakere som får skreddersydd treningsopplegg- og oppfølging av trener. Årets panel består av Maria Bergli, Lars Erik Johannessen, Wibekke Ombye og Tor-Arne Tømte. Treneren er Henrik H. Kippernes fra Aktimed Trening, og fysiske tester blir gjort hos Joar Hansen på Høgskolen i Lillehammer. I tillegg til å lese om treningspanelet i bladet, kan du følge utøverne her på terrengsykkel.no gjennom sesongen. 

Les også: Grenserittet skal være en opplevelse

Jeg er en syklist på 36 år som startet min sykkelkarriere med Grenserittet i 2009. Før det hadde jeg blant annet 10 år som fotballspiller etterfulgt av litt trening på treningsstudio og golf i tillegg til innebandy i studenttiden. Interessen for sykling ble tent etter at jeg i 3 år var sjåfør for noen kamerater som syklet Grenserittet. Vinteren 2009 bestemte jeg meg for å kjøpe en sykkel og sykle selv. Nå ble det begrenset med trening før mitt første ritt grunnet en skulderskade så rittet ble absolutt ingen god opplevelse, men jeg var fast bestemt på at jeg skulle tilbake neste år. Etter det har det blitt flere ritt og mange gode opplevelser på sykkelsetet.

 

Som abonnement på Terrengsykkel har det med stor glede vært at jeg har fulgt de som har vært med i Team Terrengsykkel og deres fremganger på sykkelen. Så etter to år med videreutdanning ved siden av jobb følte jeg at det var på tide at jeg sendte inn en søknad. Overraskelsen var stor når jeg ble ringt opp av Kristoffer (redaktøren) om at jeg var i finalen  å komme med i Teamet og gleden var ennå større når jeg fikk meldingen om at jeg var med.

 

Litt mer om bakgrunnen til at jeg har ønsket å være med i Team Terrengsykkel er at jeg som en nysgjerrig terrengsyklist gjennom årene har brukt mange timer på lesing i forumet på Terrengsykkel.no, blogger og andre sykkel og treningsartikler på nettet. Jeg føler at jeg har brukbar oversikt over diverse treningsmetoder, men jeg har tidligere opplevd at etter perioder med fremgang har det stoppet opp. Spesielt har det i ritt vært at jeg ikke har fått ut det jeg har klart på trening og et hvert forsøk på formtopping har stort sett vært mislykket. Da dukker fort usikkerheten og de mange spørsmålene opp. Åpner jeg for hardt? Er jeg for lite taktisk?

Jeg håper derfor at Team Terrengsykkel skal gi meg en bedre forståelse av hva som trengs for at jeg skal bli en bedre syklist både på trening og i ritt.

_IPP0713
TESTING, TESTING: Lars Erik (til venstre) ser på testresultatene sammen med Joar Hansen, Wibekke Ombye og Tor-Arne Tømte. Foto: Kristoffer H. Kippernes

 

Jeg kom litt skjevt ut da jeg startet første treningsperioden med en skikkelig influensa, så jeg rakk så vidt å starte med treningen igjen før vi skulle ha den første terskel og VO2maks testen hos Joar på testlaben på Lillehammer. Det var en spent gjeng som satt i bilen på vei til Lillehammer. Jeg fant ut at det var like greit å hoppe i det og var først ute. Hva hadde jeg som bare uker tidligere knapt hadde klart å gå trappa til andre etasje for en form. Jo ganske riktig det var ikke mye å skryte av heller. Jeg fikk flere konkrete tilbakemeldinger fra Joar på både hva jeg burde fokusere på.

 

En av tingene Henrik tok tak i var at jeg ofte har kjørt styrke og kondisjonsøkter sammen for å utnytte tiden jeg har til rådighet. Disse tøffe blandingsøktene har nå blitt endret til rene styrke- eller kondisjonsøkter. Dette kombinert med at jeg har blitt bedre på restitusjon etter at Henrik påpekte at skal kroppen absorbere all den treningen som legges ned må den få nok søvn og hvile. Jeg har merket en klar fremgang når det gjelder kvaliteten på de øktene jeg gjennomfører mye takket være disse små, men viktige justeringene i min hverdag.

 

Vi hadde den neste samlingen med motbakkeintervaller i Grefsenkollen. Jeg kjente fortsatt at det var en del rusk i maskineriet og det var ingen grunn til å prøve å henge på de andre, men fant mitt eget tempo til toppen. Heldigvis visste jeg etter testene på Lillehammer at jeg nok ville være den siste opp bakken.

 

_IPP0787
UNDER OPPSYN: Trener Henrik H. Kippernes passer på at Lars Erik Johannessen får mest mulig ut av intervalløkten. Foto: Kristoffer H. Kippernes

UNDER OPPSYN: Trener Henrik H. Kippernes passer på at Lars Erik Johannessen får mest mulig ut av intervalløkten. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Fra påske har treningene vært delt opp i tre forskjellige sykkeløkter; intervaller, tekniske økter og rolige langturer. I denne perioden har det også vært en samling med teamet. Vi fikk en bra økt på sti og her er jeg mye mer på hjemmebane. Jeg fikk virkelig gitt gass i skogen. Det var også min første stitur med rittpuls og jeg kjente at teknikken ikke sitter like bra når pulsen øker så det trenger jeg å jobbe med frem mot Terrengsykkelrittet.

 

Jeg spent på årets første ritt, men har ikke de helt store forventningene da jeg tror at jeg trenger mere tid for å komme i skikkelig form. Dessuten trenger jeg gjerne et ritt eller to før jeg får fart på beina.

Les også: Uslåelig over grensen

Publisert 29. april 2016 kl 12.00
Sist oppdatert 29. april 2016 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen